BELANGRIJK!

Laat de kurk plat liggen en acclimatiseren nadat je het uit de verpakking hebt gehaald. Dit kan enkele dagen tot wel een week duren, afhankelijk van hoe lang de kurk opgerold is geweest. Gekrulde kurkplaten maken het werk aanzienlijk moeilijker.

De ondergrond moet schoon en vlak zijn. Vul eventuele gaten op. Bij een gelakte, geverfde of antislip ondergrond heeft het de voorkeur om het op te schuren. Afhankelijk van de ondergrond bijv. bij staal is er een primer nodig voordat je kunt gaan lijmen. Neem ook altijd de ondergrond af met aceton en laat dat eerst uitwasemen voordat je gaat lijmen.

Het maakt je werk veel gemakkelijker en je krijgt een mooier eindresultaat als je eerst mallen maakt. Mallen kun je maken van diverse materialen bijv. stuclopers papier,  patroonteken papier of mallendoek/folie. Als je panelen wilt laten maken door ons dan moet je mallen aanleveren dit kun je zelf doen maar ook door een vakman laten doen.

Hieronder staat een video die uitlegt hoe je een mal kunt maken. In de video gaat het uiteindelijk om een mal voor een vloerbedekking maar het principe blijft hetzelfde.

Als er een naad in je project voorkomt dan hebben we de volgende stappen, wanneer goed uitgevoerd zie je nauwelijks nog de naad.

 • Zorg ervoor dat de stukken perfect passen bij een rechte lijn (vermijd bochten of hoeken).
 • Leg afplakband langs de rand van elk stuk.
  Lijm de delen op zijn plaats en druk de stukken stevig tegen elkaar zodat een kleine hoeveelheid lijm ontsnapt door de naad tussen de stukjes tape.
  Veeg deze lijmlaag vlak af voordat de lijm is uitgehard.
 • Verwijder het plakband na ongeveer 20 minuten.
  De resterende lijmlijn is nauwelijks merkbaar en kan worden bijgesneden met een scherp mes. Ervan uitgaande dat alles nog geschuurd moet worden. Wordt deze naad vrijwel onzichtbaar.
  Ga NIET extra met de hand schuren langs de naad. Dit werkt tegen het gewenste resultaat.

Het is belangrijk om te voorkomen dat er lucht onder het kurk terechtkomt wanneer je stukken op de lijm legt. Dit kan moeilijk zijn, vooral bij grotere vellen materiaal. Overweeg om de twee randen omhoog te houden en eerst het midden van het kurkgedeelte contact te laten maken. Buig / rol de resterende kurk zonder te hard te drukken langzaam op zijn plaats, eerst de ene richting vanuit het midden en dan de andere. Eenmaal volledig op zijn plaats, kun je vrij stevig drukken om de verdeling van lijm te voltooien en kleine bellen te laten ontsnappen.

U kunt met onze SIS440 het kurk kitten. Maak altijd eerst goed de naden stofvrij met bijv. een stofzuiger.

 • Breng de kit aan tot op de bodem van de naad en laat het naar boven komen tot het ruim boven de naad uitkomt. Trek het  spuitpistool langzaam, in één richting, door de naad. Voorkom zoveel mogelijk ‘starts en stops’ en veranderingen in spuitrichting; dit kan luchtopsluiting veroorzaken.
 • Direct na het inspuiten van de rubber kan er met een flexibele plamuurmes over de naad worden gestreken 30°. Zorg voor genoeg druk zodat de kit naar de bodem gaat van de naad. Laat genoeg kit boven de
  naad zodat het nog kan slinken. Zorg ervoor dat er geen plekjes worden overgeslagen en dat er geen lucht achterblijft.
 • Laat de kit min. 5 dagen drogen nog langer bij koudere temperaturen en grotere naden. Bij witte en grijze kit geldt minimaal 12 dagen. De overtollige kit kan bijv. verwijderd worden met een scherpe beitel of ander hiervoor geschikt gereedschap.

Je kunt pas schuren als de kit goed droog is dit kan wel een week duren afhankelijk van de kit en de omstandigheden.
• Gebruik schuurpapier met korrel 80 (of fijner) om het overtollige kit te verwijderen.
• Houd je schuurmachine altijd soepel over het oppervlak met een
cirkelvormige beweging.
• Het is beter om de hele installatie in één keer te schuren om de kleurverschillen te minimaliseren.
** Zorgvuldige aandacht tijdens het schuren zal
zorgen voor het beste eindresultaat! **

De kleur van kurk zal net zoals teak vervagen naar grijs. Dit zal eerder gebeuren in gebieden met veel zon zoals in de middellandse zee. Echter als je het kurk weer zou schuren dan krijg je weer de kleur terug.

Wij hebben een Kurk Coat Clear die beschermt tegen UV en vuil, maar ook flexibel genoeg is om nooit te barsten. Omdat het geen huidfilm creëert, behoudt de kurk 80-90% van de antislip eigenschappen. Afhankelijk van de omstandigheden moet je de Kurk Coat Clear om de zoveel tijd herhalen. Pas altijd op met dit soort kurk producten omdat die de antislip eigenschappen kunnen beïnvloeden en eventueel heet kunnen worden in de zon.

Kurk kun je met een borstel en mild schoonmaakmiddel schoonhouden, spoel het wel goed af. Heb je gekitte panelen gebruik dan geen producten met oplosmiddelen, die tasten het kit aan. Gebruik geen hogedrukreiniger!

Klik op onderstaande tekst om de tips en advies te downloaden. Zo heb je alles overzichtelijk en kun je het eventueel uitprinten.

tips en advies PDF