Kurk wordt al eeuwen gebruikt

Kurk is afkomstig van de schors van de kurkeik en wordt gebruikt voor een van zijn vele uitstekende eigenschappen, zoals veerkracht of akoestische eigenschappen. Maar het voegt ook karakter en functie toe aan ruimtes op vele andere manieren. Een kwalitatief goed verzorgde kurkvloer kan tot 30 jaar meegaan, zelfs in gebieden met veel verkeer en openbare ruimtes. Onze kurk scheepsvloeren zijn gemaakt van het afval van het productieproces van kurken en zijn speciaal gemaakt voor dek toepassingen.

Voor de grondstof kurk wordt er geen boom gekapt, men verwijdert alleen de schors. Na 25 jaar kan hij geschild worden, daarna duurt het telkens 9 jaar voordat er opnieuw geoogst kan worden. Het verwijderen van kurk is niet schadelijk voor de bomen en is een sterk gereguleerd proces om duurzaamheid te waarborgen. Onze kurk scheepsvloeren zijn gemaakt van het afval van het productieproces van kurken (van de wijn), het is dus een gerecycled product. Kurken worden geponst van het beste materiaal uit de geoogste kurkschorsplaten. Het resterende materiaal wordt vervolgens gemalen in kleinere korrels, gemengd met een niet-giftig harsbindmiddel, gevormd in grote blokken en gebakken in speciale ovens. Alles wordt gebruikt van de kurkschors en is er praktisch geen afval.

Kurk is een uitzonderlijke isolator, zelfs in dunne platen en biedt bescherming tegen zowel hitte als koude. Het wordt al tientallen jaren gebruikt bij de productie van koelkasten en diepvriezers. Kurkvloeren behouden een aangenaam warm gevoel en reflecteren lichaamswarmte na slechts enkele seconden contact, ongeacht de omgevingstemperatuur. Bij blootstelling aan zonlicht absorbeert kurk slechts een klein deel van de warmte die wordt geabsorbeerd dan door de meeste andere materialen, waardoor het aanzienlijk comfortabeler is voor blote voeten.

Vooral belangrijk op boten en in baden en douches, zijn de natuurlijke antislip eigenschappen van kurk uitzonderlijk. Zelfs wanneer nat, is kurk ongeëvenaard. Kurk heeft een natuurlijk vloeroppervlak zonder het schurende karakter van de meeste antislip markttoepassingen.

De Ceroides in kurkcellen zijn bestand tegen het binnendringen van water en hebben antimicrobiële eigenschappen, daardoor is kurk bestand tegen de teelt van meeldauw, schimmels en bacteriën.

Termieten, mieren, huisstofmijt en ander ongedierte vinden kurk niet aantrekkelijk als voedsel of nestmateriaal. Dit wordt veroorzaakt door de stof Suberine (kurkstof) dat is een wasachtige stof.

Het maakt niet uit hoeveel voetverkeer, of het gewicht van meubels, of hoge hakken die het verdraagt, kurk behoudt zijn elasticiteit en vorm. Het is flexibel en vormt gemakkelijk contouren op oneffen oppervlakken. Dit is grotendeels te wijten aan de talloze kleine luchtzakken die zijn ingekapseld in de kurkcellen die elke korrel vormen.

Kurk comprimeert 15-20% onder directe druk, waardoor een oppervlak ontstaat dat veilig en comfortabel is om op te lopen of op te liggen. Het biedt welkome verlichting voor degenen die lange tijd moeten staan.

Kurk heeft uitstekende akoestische eigenschappen en absorbeert geluidsgolven in de omgeving. Voetgangersverkeer is bijna stil en voormalige luide kamers worden heerlijk stil. Het functioneert ook als een uitstekende geluidsbarrière voor mensen onder of in de volgende kamer.

Kurk bevat lignine en ceroïden, een van nature voorkomende wasachtige substantie die allerlei vloeistoffen afstoot, waardoor het van nature vlekbestendig blijft. Bijna alles wordt gemakkelijk weggevaagd. De vlekbestendigheid kun je verder verbeteren door het aanbrengen van Kurk Coat Clear.

Kurk Coat Clear beschermt de kurkvloer tegen UV en vuil, maar is flexibel genoeg om nooit te barsten. Omdat het geen huidfilm creëert, behoudt de kurk 80-90% van zijn antislip eigenschappen. Afhankelijk van de omstandigheden kun je het kurk na ongeveer een jaar opnieuw behandelen.

De kurkschors dient als bescherming  voor de boom en is ook zeer effectief bestand tegen vuur. De wasachtige stoffen in kurk zijn primair verantwoordelijk voor dit kenmerk. Een blaasbrander die gedurende een minuut of langer op kurk wordt geconcentreerd, zal inderdaad een brandplek creëren, maar het dooft snel wanneer de vlam wordt verwijderd. De brandplek dringt hoogstens een paar millimeter door.

Makkelijk te installeren

Er zijn geen dure gereedschappen nodig nodig bij het installeren van een Nautickurk scheepsvloer. Een scherp mes, pen en rechte hand zijn ongeveer alles wat je nodig hebt. Een multitool, decoupeerzaag en elektrisch schuurgereedschap kunnen nuttig zijn, afhankelijk van het gewenste eindproduct. Nadat je de juiste sjablonen voor je stukken hebt gemaakt, is het gewoon een kwestie van snijden, licht schuren, het oppervlak reinigen en op zijn plaats lijmen. Kijk bij tips en advies voor meer informatie.

Makkelijk te onderhouden

Als u regelmatig uw binnen kurkvloer veegt, stofzuigt of schoonmaakt met milde reinigingsproducten heeft uw kurkvloer zeer weinig extra onderhoud nodig. Voor een scheepsdek geldt regelmatig schrobben (kan met zeewater) en het zal resulteren in een zeer schoon en netjes uiterlijk. Kurk vervaagt in de richting van een natuurlijke grijze kleur, net als teak. Kurk toegepast in een badkamer heeft vanwege constant spoelen waarschijnlijk geen extra onderhoud nodig behalve het reguliere schoonmaakwerk.

Makkelijk te repareren

Er zijn heel weinig problemen met een kurkvloer waar je je niet uit kunt schuren. In het onwaarschijnlijke geval dat de kurkvloer aanzienlijke schade ondervindt, kun je eenvoudig het probleemgedeelte uitsnijden en een nieuw stuk op maat snijden. Met goed uitgevoerde naden zal het vrijwel verdwijnen in de oorspronkelijke vloer eromheen.